SKORDALIA z CHLEBA (Σκορδαλιά με ψωμί, Skordalia me psomi)
Klasyczny i prosty dip czosnkowy znany w Grecji od zarania dziejów. Najczęściej serwowany w towarzystwie ryby, a dokładniej panierowanego dorsza (Μπακαλιάρος) lub pieczonych warzyw, w szczególności cukinii. Często spotykana jest również jego młodsza wersja na bazie ziemniaków, które w Grecji pojawiły się na początku XIXw.
Składniki:
- 250-300 g chleba bez skórki
- 4-5 ząbki czosnku
- 100ml mleka (można pominąć gotowanie czosnku w mleku jeśli nie chcemy złagodzić intensywność aromatu czosnku)
- 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 100ml dobrej oliwy
- 1-2 łyżki octu winnego/balsamicznego
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z ćwiartki cytryny
- pieprz
1. Chleb pokroić na mniejsze kawałki i zalać zimną wodą. Moczyć przez ok. 15 minut.
2. Pokroić czosnek w cienkie paski i po chwili wrzucić je do ciepłego mleka, całość podgrzewać do zagotowania. Po czym odsączyć czosnek.
3. Odcisnąć chleb i przełożyć do blendera, dodać czosnek (ten z gotowania lub jeśli ominęliśmy tę czynność - surowy cienko pokrojony), zmielone migdały lub orzechy włoskie, sok z cytryny, otartą skórkę, ocet winny/balsamiczny, oliwę, sól
i pieprz.
4. Całość zmielić na gładką masę do powstania kremowej konsystencji.
Komentarze
Prześlij komentarz