FAVA (Φάβα)

Fava (Φάβα) to uniwersalny dip, który bardzo smakuje o każdej porze roku, również w naszej szerokości geograficznej. Szybki i łatwy w przygotowaniu ze składników, które znajdą Państwo w każdym polskim domu :).



Składniki:

250 g żółtego łuskanego grochu
2-3 cebule
6 łyżek dobrej oliwy
sól, pieprz
natka pietruszki do przybrania
ząbek czosnku (opcjonalnie)




1. Groch opłukać pod zimną wodą. 


2. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować przez ok. 30 minut. Wodę odlać. Zostawić groch na godzinę by nieco zwiększył swoją objętość. 


3. Dodać posiekaną cebulę, 4 łyżki oliwy, można również dodać ząbek czosnku. Zalać wodą (ok. 1-2 cm powyżej linii grochu) i gotować do miękkości grochu (ok. 45 minut). 


4. Odcedzić masę, zachowując tę wodę z gotowania. Całość utrzeć blenderem na gładką masę dodając 2 łyżki oliwy i doprawiając solą i pieprzem. Powinno powstać gładkie puree. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać nieco wody, którą zachowaliśmy z gotowania. 


 


5. Fava najlepiej smakuje na ciepło. Serwujemy posypaną piórkami cebuli, odrobiną natki pietruszki i polaną oliwą.






 

Komentarze

Popularne posty