PLACUSZKI Z CUKINII (Κολοκυθοκεφτέδες, Kolokithokeftedes)


Przepis przypomina nasze placki ziemniaczane, ale wielkość kotlecików jest znacznie mniejsza. Można jeść na ciepło jak i schłodzone.


Składniki (na ok. 12-14 placuszków, czas przygotowania: 50 minut):

  • 3 cukinie 
  • 2 jajka 
  • 10 dkg żółtego sera (startego) 
  • 10 dkg sera feta (pokruszonego) 
  • 1/2 cebuli (drobno przetartej, odciśniętej) 
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • mięta (ok. 10 listków by danie nie było mocno miętowe) 
  • nać pietruszki 
  • sól i pieprz 
  • tłuszcz do smażenia

 

  1. Cukinie umyć i bez obierania zetrzeć na tarce (pół na pół na grubych i drobnych oczkach). Posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut by puściła sok.  





     

  2. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć. W dużej misce wymieszać startą cukinię, 1 jajko, sery, pół szklanki bułki tartej, przetartą i odciśniętą cebulę, drobno pokrojoną miętę i pietruszkę, pieprz, odrobinę soli. Całość dobrze wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej. 





     

  3. 1 jajko wbić do miseczki i rozbełtać. W drugiej przygotować pozostałą bułkę tartą,

     

  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. 

  5. Z powstałej masy formować niewielkie owalne placuszki. Każdy z nich posmarować delikatnie jajkiem (nie wkładać do miseczki, bo zbytnio namokną) z dwóch stron, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. 




  6. Serwować z gęstym jogurtem lub tzatzikami.

Komentarze

Popularne posty