PLACUSZKI Z CUKINII (Κολοκυθοκεφτέδες, Kolokithokeftedes)
Przepis przypomina nasze placki ziemniaczane, ale wielkość kotlecików jest znacznie mniejsza. Można jeść na ciepło jak i schłodzone.
Składniki (na ok. 12-14 placuszków, czas przygotowania: 50 minut):
- 3 cukinie
- 2 jajka
- 10 dkg żółtego sera (startego)
- 10 dkg sera feta (pokruszonego)
- 1/2 cebuli (drobno przetartej, odciśniętej)
- 1 szklanka bułki tartej
- mięta (ok. 10 listków by danie nie było mocno miętowe)
- nać pietruszki
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
Cukinie umyć i bez obierania zetrzeć na tarce (pół na pół na grubych i drobnych oczkach). Posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut by puściła sok.
Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć. W dużej misce wymieszać startą cukinię, 1 jajko, sery, pół szklanki bułki tartej, przetartą i odciśniętą cebulę, drobno pokrojoną miętę i pietruszkę, pieprz, odrobinę soli. Całość dobrze wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej.
1 jajko wbić do miseczki i rozbełtać. W drugiej przygotować pozostałą bułkę tartą,
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Z powstałej masy formować niewielkie owalne placuszki. Każdy z nich posmarować delikatnie jajkiem (nie wkładać do miseczki, bo zbytnio namokną) z dwóch stron, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Serwować z gęstym jogurtem lub tzatzikami.
Komentarze
Prześlij komentarz