Szaszłyki z serem halloumi z tzatzykami (Σουβλάκια με χαλούμι και λαχανικά)

Greckie souvlaki to po prostu nasze szaszłyki, które zarówno tam jak i w Polsce domyślnie są daniem mięsnym. W wersji greckiej zazwyczaj czysto mięsnym, czyli wszelkie warzywa serwowane są oddzielnie, a nie pieczone pomiędzy kawałkami mięsa. W każdym sklepie mięsnym w Grecji stoi również specjalna maszyna do robienia souvlaków (zazwyczaj wieprzowych), dzięki czemu każdy kawałek mięsa to idealnie równy sześcian. Souvlaki serwuje się najczęściej w towarzystwie tzatzyków (dipu na bazie greckiego jogurtu z przetartym ogórkiem, czosnkiem, koperkiem, kapką oliwy i soku z cytryny), często zawijane są razem z nim w pitę i uzupełniane frytkami. 


Warto spróbować również wersji bezmięsnej dodając cypryjski ser halloumi, który przeznaczony jest właśnie do grillowania, gdyż podczas tego procesu nie zmienia kształtu. Zazwyczaj sprzedawany jest jako kostka o wadze 225g w lekkiej zalewie z dodatkiem mięty. Jest to ser z mieszanki trzech rodzajów mleka: owczego, krowiego i koziego.

Składniki na souvlaki: 

 Składniki na tzatziki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • gęsty jogurt typu greckiego lub bałkańskiego (ok. 400 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • sok z 1/4 cytryny
  • oliwa  

Ser halloumi i paprykę pokroić w dużą kostkę, cukinie i cebulę w krążki. Jeśli nasza cukinia ma zbyt dużą średnicę to można ją pokroić w półkrążki by przy grillowaniu nie była większa od kawałków sera co utrudniłoby ich przypieczenie. Całość lekko posolić, posypać oregano i skropić delikatnie sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. 
Jeśli nadziewamy składniki na drewniane patyczki to warto je wcześniej namoczyć w wodzie, dzięki temu nasze szaszłyki łatwiej oddzielą się od szpatułek. Jak aromatyczny zamiennik drewnianych patyczków można wykorzystać twardsze gałązki rozmarynu.

Nadziewamy naprzemiennie w dowolnej kolejności pamiętając również o drylowanych oliwkach, które po upieczeniu i na ciepło zmieniają nieco swój smak. 




Komentarze

Popularne posty