Gemista - nadziewane warzywa (Γεμιστά)
Gemista (Γεμιστά) - nadziewane pomidory, papryka, cukinia, a nawet cebula
Jeśli wybierają się Państwo do Grecji po raz pierwszy i obawiają się czy trafią ze smakiem w swój gust, to jest to chyba najbezpieczniejsze danie na ciepło, które oferuje większość lokalnych tawern. Danie znane również w Polsce, choć częściej w wersji z ryżem i mięsem mielonym, tutaj w przeważającej większości jest to wyśmienite danie wegetariańskie. Aromatyczny farsz i dojrzałe warzywa tworzą bardzo udany duet.
Składniki (warzywa do nadziewania):
- 3 duże okrągłe pomidory (dojrzałe, ale niezbyt miękkie)
- 2 papryki (najlepiej o grubym miąższu)
- 1 średniej wielkości cukinia (niezbyt gruba)
- 1 cebula
Składniki nadzienia:
- 1 duża cebula, posiekana
- 300g surowego ryżu
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka kopru
- łyżeczka kuminu
- mięta - opcjonalnie
- miąższ z pomidorów, które będziemy nadziewać
- miąższ z cukinii (bez dużych pestek)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- 200ml wody
1. Warzywa umyć i wydrążyć, zachowując czubki papryk, cebuli i pomidorów oraz miąższ z pomidorów, cebuli i cukinii. Pomidory można wydrążyć od dołu, czyli zamiast czubka odciąć i zachować dolną część pomidora.
2. Cukinię podzielić na 3-4 części o długości mniej więcej 6-7cm.
3. Warzywa odstawić, lekko posolić ich środki.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać miąższ z cukinii, pokrojoną marchewkę, pokrojony czosnek. Podsmażyć ciągle mieszając przez ok. 5 minut.
5. Dodać suszone oregano i majeranek. Obie przyprawy rozetrzeć w dłoniach, by ciepło rąk uwolniło olejki eteryczne i wzmocniło aromat.
6. Dodać kumin, sól morską, pieprz i całość wymieszać.
7. Dodać surowy ryż, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i całość szybko wymieszać. Dodać 200ml zimnej wody.
8. Całość sprawnie wymieszać i dodać miąższ z pomidorów oraz natkę pietruszki, koperek i ewentualnie miętę. Wymieszać.
9. Od momentu wsypania na patelnię ryżu do zakończenia przygotowywania farszu nie powinno minąć więcej niż 5 minut by ryż nie zaczął pęcznieć i mięknąć.
10. Gotowy farsz odstawić z ognia.
11. W naczyniu do zapiekania (najlepiej sprawdzają się te z pokrywką, np. żeliwny garnek lub żaroodporne szklane naczynie) wylać cienką warstwę oliwy i ułożyć puste, wydrążone i odsączone warzywa (po wcześniejszym posoleniu mogła się w nich zebrać warstwa soku). W paprykach można uciąć jeden dolny róg by soki z farszu mogły swobodnie wypłynąć do naczynia. Całość skropić oliwą.
13. Jeśli został farsz to można umieścić go pomiędzy warzywami - soki z farszu zapobiegną przypaleniu się warzyw i pomogą im zmięknąć.
14. Przykryć i zapiekać w piekarniku przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180C.
15. Serować z dużym kleksem greckiego jogurtu.
![]() |
| Tawerna Panorama - Elafonissi, Kreta |
![]() |
| Tawerna Lixoudies - Vamvakopoulo, Kreta |
![]() |
| Tawerna Portes - Chania, Kreta |
![]() |
| Tawerna Leventis - Pano Stalos, Kreta |














Komentarze
Prześlij komentarz