Gemista - nadziewane warzywa (Γεμιστά)

 

Gemista (Γεμιστά) - nadziewane pomidory, papryka, cukinia, a nawet cebula 


 






Jeśli wybierają się Państwo do Grecji po raz pierwszy i obawiają się czy trafią ze smakiem w swój gust, to jest to chyba najbezpieczniejsze danie na ciepło, które oferuje większość lokalnych tawern. Danie znane również w Polsce, choć częściej w wersji z ryżem i mięsem mielonym, tutaj w przeważającej większości jest to wyśmienite danie wegetariańskie. Aromatyczny farsz i dojrzałe warzywa tworzą bardzo udany duet.

Składniki (warzywa do nadziewania):

  • 3 duże okrągłe pomidory (dojrzałe, ale niezbyt miękkie)
  • 2 papryki (najlepiej o grubym miąższu)
  • 1 średniej wielkości cukinia (niezbyt gruba)
  • 1 cebula


Składniki nadzienia: 

  • 1 duża cebula, posiekana

  • 300g surowego ryżu
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku 

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka kopru
  • mięta - opcjonalnie
  • miąższ z pomidorów, które będziemy nadziewać
  • miąższ z cukinii (bez dużych pestek)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • pieprz

  • 200ml wody

 

1. Warzywa umyć i wydrążyć, zachowując czubki papryk, cebuli i pomidorów oraz miąższ z pomidorów, cebuli i cukinii. Pomidory można wydrążyć od dołu, czyli zamiast czubka odciąć i zachować dolną część pomidora.

2. Cukinię podzielić na 3-4 części o długości mniej więcej 6-7cm.

3. Warzywa odstawić, lekko posolić ich środki.

4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać miąższ z cukinii, pokrojoną marchewkę, pokrojony czosnek. Podsmażyć ciągle mieszając przez ok. 5 minut.

5. Dodać suszone oregano i majeranek. Obie przyprawy rozetrzeć w dłoniach, by ciepło rąk uwolniło olejki eteryczne i wzmocniło aromat.

6. Dodać kumin, sól morską, pieprz i całość wymieszać.

7. Dodać surowy ryż, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i całość szybko wymieszać. Dodać 200ml zimnej wody.

8. Całość sprawnie wymieszać i dodać miąższ z pomidorów oraz natkę pietruszki, koperek i ewentualnie miętę. Wymieszać.

9. Od momentu wsypania na patelnię ryżu do zakończenia przygotowywania farszu nie powinno minąć więcej niż 5 minut by ryż nie zaczął pęcznieć i mięknąć.

10. Gotowy farsz odstawić z ognia. 


11. W naczyniu do zapiekania (najlepiej sprawdzają się te z pokrywką, np. żeliwny garnek lub żaroodporne szklane naczynie) wylać cienką warstwę oliwy i ułożyć puste, wydrążone i odsączone warzywa (po wcześniejszym posoleniu mogła się w nich zebrać warstwa soku). W paprykach można uciąć jeden dolny róg by soki z farszu mogły swobodnie wypłynąć do naczynia. Całość skropić oliwą.


12. Wypełnić warzywa gotowym farszem (zostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni), skropić oliwą, przykryć czubkami i ponownie skropić oliwą.

13. Jeśli został farsz to można umieścić go pomiędzy warzywami - soki z farszu zapobiegną przypaleniu się warzyw i pomogą im zmięknąć.

14. Przykryć i zapiekać w piekarniku przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180C.

15. Serować z dużym kleksem greckiego jogurtu.



A tu zaprezentujemy zdjęcia tego dania z greckich tawern, które odwiedzamy od 25 lat:
Tawerna Panorama - Elafonissi, Kreta

Tawerna Lixoudies - Vamvakopoulo, Kreta

Tawerna Portes - Chania, Kreta


Tawerna Leventis - Pano Stalos, Kreta


Tawerna Tis Litsas ta kamomata - Afrata, Kreta

Komentarze