Zapiekanka z ziemniaków i cukinii przekładana mizithrą (Κρητικό μπουρέκι)

Boureki to lekka zapiekanka na bazie ziemniaków i cukinii z dodatkiem sera mizithra, który można zastąpić serem ricotta połączonym z fetą. Smakuje doskonale w letnie upalne dni, gdy sezon na cukinie jest w rozkwicie. Wersja z Chanii (najpiękniejszego miasta na Krecie) nie jest przykryta ciastem filo, lecz pokrojonymi w plastry pomidorami, które dobrze zabezpieczą jej wierzchnią warstwę przed przypieczeniem a jednocześnie oddadzą soki, których potrzebują ziemniaki do uzyskania miękkości. Poniżej przedstawiamy obie wersję - zarówno z domowym ciastem filo (można użyć mrożonego lub zastąpić ciastem francuskim) jak i przykrytą świeżymi pomidorami.




Składniki:
  • 4 cukinie średniej wielkości    
  • 4 duże ziemniaki
  • 500g sera mizithra (można zastąpić go mieszając ser ricotta z serem feta w stosunku 2:1)
  • świeża mięta
  • sól
  • oliwa
  • ziarna sezamu (opcjonalnie) 
  • 2-3 pomidory (opcjonalnie, gdy nie przykrywamy zapiekanki ciastem)

Ciasto filo:

  • 200g mąki
  • 1 kieliszek raki lub wódki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie ciasta w przepisie na http://www.przepisygreckie.pl/przekaski_kalitsounia.htm

Przygotowanie:

1. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą i układamy warstwę ziemniaków pokrojonych w talarki zużywając połowę z nich. Solimy i pieprzymy.



2. Następnie układamy warstwę cukinii również pokrojoną w talarki i ją również solimy i pieprzymy. Warstwy możemy zamieniać zaczynając od cukinii, ale sądzę, że wersja z ziemniakami jako podstawą daje większą stabilność podczas serwowania zapiekanki.



3. W oddzielnym naczyniu mieszamy pokruszoną fetę i miękką ricottę. Dodajemy rozdrobnioną miętę i pieprz. Opcjonalnie na prośbę domowników dodaję od siebie pokrojone drobno suszone pomidory . Całość mieszamy na dość gładką masę serową (mogą pozostać niewielkie grudki).

4. Masę rozkładamy równomiernie na cukinii i dość mocno przyciskamy.

5. Układamy pozostałe dwie warstwy cukinii i ziemniaków, solimy i pieprzymy, a całość lekko przyciskamy by wszystkie warstwy ściśle do siebie przylegały.

6. Całość polewamy 2 łyżkami oliwy.


7. Gdy wybieramy wersję z domowym ciastem filo to wałkujemy na dość cienki płat, którym przykrywamy zapiekankę. Górę smarujemy oliwą, można posypać ziarnami sezamu. 

 








8. W wersji bez ciasta, na wierzchu zapiekanki układamy pomidory pokrojone w plastry.

 

















9. Mimo, że boureki przygotowuje się bardzo szybko to potrawa musi spędzić w piekarniku ok. 2 godzin (w temp. 180C) by ziemniaki nie były surowe. Zapiekankę podczas pieczenia przykrywamy folią aluminiową, by wierzch się zbytnio nie przypiekł. Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia, czyli po ok. 1,5 godzinie pieczenia zdejmujemy folię - ciasto powinno się przyrumienić (w wersji z ciastem filo), a pomidory ładnie przypiec (w wersji z pomidorami).  W czasie pieczenia może być konieczne będzie dolanie niewielkiej ilości wody, gdyż ziemniaki absorbują duże ilości płynów. Jeśli płyny (oliwa, soki z cukinii, płyny z serów) nie buzują w czasie pieczenia znaczy, że należy dodać niewielką ilość wody.

10. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy by płyny się wchłonęły co ułatwi nam jej pokrojenie i zaserwowanie. Kroimy i podajemy, gdy jest jeszcze ciepła.









Komentarze

Popularne posty