CYTRYNOWY KRÓLIK ZAPIEKANY W PIECU (Κουνέλι λεμονάτο στο φούρνο)

Mięso z królika należy do bardzo cenionych i popularnych mięs w Grecji, a szczególnie na Krecie. W każdym sklepie mięsnym można kupić świeże króliki, a większość tawern posiada dania z królika w karcie, szczególnie w formie gulaszu, czyli stifado. Mięso królika jest bardzo delikatne, ale ma bardziej wyrazisty smak niż drób.


 

 

 

 

Składniki:

  • 1 królik o wadze ok. 1,2 kg
  •  sok z 2 cytryn
  •  sól
  •  pieprz
  •  oregano
  •  5-6 średniej wielkości ziemniaków
  •  1/4 kostki masła
  •  oliwki Kalamata
  •  2-3 ząbki czosnku (nieobrane)
  •  oliwa


Królika pokroić na porcje.

Mięso posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz oregano. Wycisnąć sok z 2 cytryn i polać mięso. Tak przyprawione pozostawić na 2 godz. w lodówce.


 
W naczyniu do zapiekania (najlepiej z przykryciem) ułożyć mięso oraz obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Ziemniaki można lekko posolić. Całość polać sokiem z cytryn, w którym marynował się królik. Na ziemniakach położyć 1/4 kostki masła. Podczas zapiekania pod przykryciem mięso wypuści soki, które będą wystarczające by ziemniaki osiągnęły pożądaną miękkość. 

 




 

Na daniu ułożyć 2-3 nieobrane ząbki czosnku. Całość delikatnie skropić oliwą.


Danie (pod przykryciem) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 2 godz.
Po tym czasie należy sprawdzić miękkość ziemniaków, gdyż mięso będzie na pewno bardzo miękkie. Jeśli w naczyniu został jeszcze wywar, to należy go w większości odlać pozostawiając ok. 2cm. Danie przybrać oliwkami Kalamata i wstawić już bez przykrycia jeszcze na 15 min. by przypiec ziemniaki. 


Serwować z białym winem, a w Grecji również z pieczywem by sos się nie zmarnował.


Komentarze

Popularne posty